luni, 7 aprilie 2008

Pokemonii afacerilor externe


Cazul dorohoianului Claudiu Crulic mort de foame întro închisoare din Cracovia a subliniat cu culoarea fostului bloc sovietic incompetenţa unor români trimişti de statul român să ne reprezinte şi să apere interesele românilor de peste graniţă. Consulul Ioan Preda este o astfel de gânganie diplomatică, moşită în eprubeta guvernului Tăriceanu şi trimisă să doarmă la Ambasada Română din Varşovia. Sau să fie acolo la nevoie, pion avangardist al intereselor mafiei române sau a ambelor state. Este de remarcat curajul jurnaliştilor de la publicaţia catolică Tygodnik Powszechny. Aceştia au fost primii care au relatat cazul dorohoianului, dar fără a intui cutremurul pe care îl vor produce în guvernul României. Să nu uităm că un alt ministru de externe a fost catapultat de pe jilţul ministerial pentru cazul ziariştilor din Irak. Social democratul Diaconescu a sugerat chiar demiterea ministrului Cioroianu pentru cazul lui Crulic. Lăsând la o parte substratul politic, al interesului de castă manifestat de pesedist, demisia lui Cioroianu ar fi asemeni ierbicidări aplicată culturii de mult calamitate. Pecingenea este, de fapt, Preda şi alţii asemeni lui sau din escorta sa. Microbul trebuie identificat însă în structurile politice de la Bucureşti, în cabinetele în ale căror alcoave se decide înnobilarea cu ranguri statale a unor personulităţi. Câţi asemeni lui Preda vor mai fi fiind acreditaţi, legitimaţi, numiţi în posturi decizionale, atât în ţară cât şi peste hotare? Chiar asta să fie soarta pe care o merităm? Cu siguranţă că oarece dihănii politice vor face tam tam pe seama cazului Crulic, călăul politic îşi va ascuţi securea demagogic. Şi se va întâmpla asta cu atât mai mult cu cât cazul Crulic, mediatizarea şi dezbaterea lui va sluji intereselor unuia sau mai multor grupuri de trepăduşi oploşiţi prin capitală. Se vor bate cu bolţarul în pieptul găunos că au adoptat atitudine fermă faţă de cazul Crulic, da nimeni nu-şi va pune capul sub carâmbul prostiei de a fi numit incompetenţi în posturicu amplă răspundere civică şi nu numai. Vinovat nu este doar Preda. Culpabili sunt în primul rând hulpavii politicieni care au prins hapsâni de ciosvârta puterii şi fac flic flacuri mediatice. Dar toate vor trece, nu şi perpetuarea prostiei altoite politic. Pereat mundo!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Acum ca a demisionat il felicit pe Cioroianu, face ce trebuie desi in aceasta situatie singura lui vina este probabil vina intelectualilor care ajunsi pe functii de conducere administrativa nu stiu sa foloseasca metoda bici plus zaharel pentru a tremura subalternii de frica si aceasta delasare s-a propagat in tot ministerul.Deci vina lui este ca stiindu-si felul a acceptat aceasta functie care nu i se potrivea.
Vinovatul principal este evident partea poloneza, probabil ca si pe acolo sunt o groaza de sadici iresponsabili pentruca sa stii asta, comunismul a lasat in urma si acest tip de comportament, printre alte multe si perverse sechele.
Partea romana(ambasada de acolo) are aceisi vesnica vina, ca noua ni se rupe in 14 de tot ce nu este, strictul nostru si al plozilor nostri, interes personal legal sau nelegal...